Muutostyöhakemus

Uusi 1.7.2010 voimaan tullut asunto-osakeyhtiölaki edellyttää että osakkaan on ilmoitettava yhtiölle kunnossapitotyöstä, joka saattaa vaikuttaa rakennuksen rakenteisiin tai naapurihuoneistoihin. Ilmoitus on tehtävä kirjallisesti etukäteen ja siihen on liitettävä asianmukaiset selvitykset. Muutostyöilmoitus on mahdollista tehdä joko isännöitsijätoimistosta saatavalla lomakkeella tai sähköisesti alla olevalla lomakkeella. On tärkeää huomioida, että muutostyötä ei saa aloittaa ennen kuin siihen on saatu kirjallinen lupa isännöitsijätoimistolta. Kunnossapito- tai muutostyöstä on ilmoitettava taloyhtiölle aina, kun remontti voi vaikuttaa kiinteistön rakenteisiin, eristeisiin, tai yhtiön tai toisen osakkeenomistajan kunnossapitovastuulla oleviin asioihin. Sen sijaan pienistä pintaremonteista, kuten seinien tapetoinnista tai maalauksesta ei tarvitse ilmoittaa. Esimerkiksi on ilmoitettava hanan, WC:n tai antennipistorasian vaihtamisesta, lattiaremontista (jos sillä voi olla vaikutusta esim. äänieristykseen kun muovimatto vaihdetaan parkettiin, ja sitä kautta naapurihuoneistoon), ja kylpyhuone- tai keittiöremontista. Aina on siis ilmoitettava töistä jotka voivat vaikutta rakenteisiin, akustiikkaan, eristeisiin tai rakennuksen perusjärjestelmiin, kuten lämmitys-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto-, sähkö- tai tiedonsiirtojärjestelmiin. Taloyhtiöllä on oikeus valvoa, että huoneiston kunnossapito- tai muutostyö suoritetaan rakennusta ja kiinteistöä vahingoittamatta ja hyvän rakennustavan mukaisesti. Osakkeenomistaja vastaa tarpeellisista ja kohtuullisista yhtiön valvontakuluista, kuten isännöitsijän tai asiantuntijan veloittama palkkio.(Asunto-osakeyhtiölaki 1599/2009, 5 luku)

Uusi asbestilaki tuli voimaan 1.1.2016 alkaen. Uuden lain mukaan asbesti on aina kartoitettava kaikista purettavista materiaaleista, jos rakennus on valmistunut ennen vuotta 1994.

Asbestilla tarkoitetatan kuitumaisia silikaattimineraaleja, jotka saattavat aiheuttaa syöpää. Materiaaleihin sitoutuneena asbestista ei ole vaaraa, mutta purkutyössä ilmaan voi vapautua terveydelle haitallisia kuituja. Jos osakas aikoo tehdä huoneistoremontin, hänen tulee teettää tietyissä tapauksissa asbestikartoitus purettaviin materiaaleihin. Lähtökohta on, että osakas maksaa tästä aiheutuvat kulut. Asbestikartoituksen tekijältä edellytetään riittävää perehtyneisyyttä, materiaalinäytteen ottaa aina asbestikartoittaja. Asbestikartoitusraportti toimitetaan muutostyöilmoituksen käsittelijälle. Purkutöitä ei missään tapauksessa saa aloittaa ennen kartoituksen tuloksia. Mikäli näytteistä löytyy asbestia, purku tehdään asbestipurkuna Aluehallintoviraston Työsuojeluhallinnon ohjeen mukaan.

Asbestikartoitusta ei kuitenkaan tarvitse teettää, jos huoneistossa tehdään vähäisiä töitä, kuten reikien poraamista seiniin tai kattoon.

Valvontaa vaativista remonteista osakkaalta veloitetaan hinnaston mukainen muutostöiden valvontamaksu. Valvontaa vaativat remontit ovat mm. keittiöremontti, kylpyhuoneremontti, sekä muut sellaiset remontit jotka saattavat vaikuttaa rakennuksen rakenteisiin tai naapurihuoneistoihin.

– Keittiön uusiminen, 150 eur. (sisältää yhden tarkastuskäynnin)

– Huoneistokohtaisen ilmalämpöpumpun asennus, 150 eur. (sisältää yhden tarkastuskäynnin)

– Kylpyhuoneen kunnostus, 250 eur. (sisältää kaksi tarkastuskäyntiä)

Muu valvonta, tarvittavat lisätarkastukset, sekä muut remonttiin liittyvät työt laskutetaan niihin käytetyn ajan perusteella, a 74€/h (sis.alv)

Hinnat sisältävät tarvittavan ohjeistuksen. Kaikki tehdyt remontti-ilmoitukset sekä tarkistuskäynnit dokumentoidaan ja kirjataan yhtiön huoltokirjaan.

Muutostyön hakemuslomake

Huoneisto

Omistaja

Nimi
Kotiosoite

Muutostyö

KK slash PP slash VVVV
KK slash PP slash VVVV

Liitteet

Pudota tiedostot tähän tai
Max. tiedoston koko: 32 MB.

  Rak.tekniset työt

  Urakoitsija

  Valvoja

  Suunnittelija

  LVI-työt

  Urakoitsija

  Valvoja

  Suunnittelija

  Sähkötyöt

  Urakoitsija

  Valvoja

  Suunnittelija

  Vesieristyksen tekijä